Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Videné z New Yorku

.štefan Hríb .názory .editorial

Byť v centre diania je cenné, ale byť nejaký čas mimo diania je ešte cennejšie – jednak často vidno, že doma nejde o žiadne dianie, ale o maskovanú prázdnotu, a súčasne dostane domáce dianie primerané meradlo, čím sa zbaví tragična.

Štefan Hríb

už tri desaťročia navštevujem Ameriku a špeciálne New York aj preto, aby som našiel novú energiu a nápady. Doteraz to vždy fungovalo, no tento rok prvýkrát nie. Zatiaľ neviem, či je to tým, že už aj Amerika stráca spoločného tvorivého ducha a kráča k infantilnému rozdeleniu na nezmieriteľné kmeňové tábory, ale prvýkrát som z New Yorku odišiel bez inšpirácie meniť niečo na lepšie.

Doma sme právom zúfalí z toho, že jedno Slovensko vedú Matovič s Kollárom a druhé dva Smery s fašistami. Ale vidieť, ako o ľuďoch s iným názorom hovorí americká televízia Fox a na druhej strane viacero liberálnejších staníc a opakovane pocítiť, kam sa dostala verejná diskusia u lídra slobodného sveta je rovnako smutné. A vzhľadom na dôležitosť Ameriky a jej schopnosť udávať tón a trendy najmä varovné. 

„Dnes je náš svet v úzkych. Videné z New Yorku, a našťastie už aj z Ukrajiny, aj túto krízu slobodný svet prekoná.“

Napriek tomu bol čas mimo nášho diania veľmi užitočný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite