Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb a Mojžiš reagujú: Máte strach z 21. storočia? Dopadne to dobre

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .názory

Predpovedať je ťažké, najmä budúcnosť. Napriek tomu sa v dejinách ľudstva opakovane objavujú katastrofické predpovede a tešia sa pomerne veľkej popularite. Ale ak sa ľudstvo nepretržite ženie do záhuby, ako to, že ešte nevyhynulo a naopak, prosperuje? Niečo tu nesedí.

Štefan Hríb

katastrofickým hitom súčasnosti je globálne oteplenie, jeho hlásateľmi na Slovensku sú takmer všetci ľudia, ktorí sa tejto téme venujú. Výsledkom je množstvo najmä mladých ľudí žijúcich v takzvanej klimatickej úzkosti. Žijú na horiacej planéte, ktorá sa už zrejme nedá zachrániť a na ktorú nemá zmysel priviesť deti. Ich zemeguľa sa má upiecť, pretože ľudia sa k nej chovajú necitlivo.

Klimatické zmeny sú pritom reálne, a aj nebezpečné. Len tón, akým sa o nich hovorí, a jediné možné riešenia, ktoré sa presadzujú, prekročili rámec rozumnej diskusie.

V tieni katastrofálnej klimatickej budúcnosti sú dnes iné predpovede zániku ľudstva, napríklad v dôsledku prudkého vzostupu umelej inteligencie. Na Slovensku sa tomu venuje najmä Ladislav Kováč, ktorého text je súčasťou témy .týždňa. Z nejakého dôvodu sa má umelá inteligencia utrhnúť z reťaze (prinajmenšom z hľadiska nás, ľudí) a pekne nám to všetko spočítať. Stať sa to má v horizonte niekoľkých málo desiatok rokov, takže z klimatickej katastrofy to robí hrozbu, ku ktorej už nestihne dôjsť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite