Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chce sa Bödörov „Samo“ zbaviť šéfa Lesov SR Vigodu?

.patrik Magdoško .eugen Korda .názory

Štátny podnik Lesy SR bol počas svojej existencie celé roky objektom rozkrádania tzv. podnikateľmi, ktorí svoj „biznis“ mohli robiť len s požehnaním vedenia tejto štátnej firmy.

po odvolaní predposledného riaditeľa Tibora Keszegyho, ktorý sa na verejnosti stal známy najmä svojimi súkromnými poľovačkami, podpismi zmlúv s poľovnými združeniami z okolia trestne stíhaného podnikateľa Kvietika, či nevýhodnými predajmi drevnej hmoty pre „naše firmy“ bol, po veľkom boji, vedením Lesov SR poverený Matej Vigoda, neskorumpovaný odborník. S jeho dočasným menovaním musel na nátlak poslaneckého klubu súhlasiť aj minister Vlčan, pod ktorým sa vtedy triasla stolička a len vypuknutie vojny na Ukrajine zabránilo jeho odchodu.

V pondelok 16.5. sa uskutoční výberové konanie na generálneho riaditeľa Lesov SR. Zloženie výberovej komisie, ktorú kreoval minister Vlčan naznačuje, že jeho skrytým úmyslom môže byť odstránenie Vigodu a jeho miesto potom dosadiť svojho človeka.

Ako na to? Je to jednoduché. Pri päť člennej komisii musia za ministrovho favorita hlasovať minimálne traja členovia komisie a zdá sa, že to nebude žiadny problém. Prečo? Predsedníčkou komisie je generálna tajomníčka služobného úradu pani Zuzana Nouzovská. Na stránkach .týždňa sme o nej písali v súvislosti s nezákonným a mimoriadne lacným ubytovaním jej syna v ubytovacom zariadení štátneho podniku. Minister Vlčan voči jej osobe nevyvodil žiadne konzekvencie a ona je stále druhou najsilnejšou persónou na ministerstve. Ďalším členom komisie je Ing. Tibor Jančok, generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva na ministerstve, ktorý sa do tejto funkcie dostal po nástupe ministra Vlčana a je tak celkom nepochybne jeho vďačným podriadeným. Dá sa predpokladať, že zdvihne ruku za toho, koho protežuje jeho šéf.

Podľa zverejnených záznamov si pán Bereczek mal pýtať 5 miliónov eur za zničenie kópií nahrávky Gorila. Tak a tento starosta má spolurozhodovať o budúcnosti Lesov SR.

Úplne nepochopiteľná je však nominácia ďalšieho člena výberovej komisie. Združenie miest a obcí (ZMOS) v nej bude zastupovať Ing. Oskár Bereczk, dlhoročný priateľ bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Podľa zverejnených nahrávok medzi Trnkom a Mariánom Kočnerom vtedajší generálny prokurátor ho označil za autora vydieračského nápadu vytvoriť ďalšie kópie nahrávky Gorila s cieľom vyjednávať s Haščákom o cene za ich zničenie. Dokonca sa malo uskutočniť aj rokovanie medzi Trnkom, Bereczekom a Haščákom. Podľa zverejnených záznamov z rozhovorov si pán Bereczek mal pýtať 5 miliónov eur za zničenie kópii. Tak a tento starosta má spolurozhodovať o budúcnosti Lesov SR.

A teraz k tomu, kto sa uchádza o funkciu generálneho riaditeľa. Ján Marhefka, bývalý riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u. Po reorganizácii národných parkov boli zlúčené s Tatranským národným parkom a on prišiel o miesto. Ján Marhefka sa pri zlučovaní podnikov „preslávil“ tým, že ešte ako riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u podpísal s odborovou organizáciou kolektívnu zmluvu, podľa ktorej mohol dostať odstupné až do výšky 13 platov v nároku až do 50 tisíc eur, jednoducho zlatý padák ako „vyšitý“. Na túto pochybnú zmluvu upozornilo Ministerstvo životného prostredia.

Podľa našich informácií bol horúcim kandidátom na šéfa Lesov SR ministra už v čase, keď musel svoj post opustiť Tibor Keszegy. Až po zásahu z vyšších miest sa tak nestalo. Ďalším horúcim kandidátom je Ing. Jiří Holický. Ten sa stal Generálnym riaditeľom Lesov ČR za veľmi podivných okolnosti. V nahrávkach zverejnených v Čechách ho na pozíciu generálneho riaditeľa pretláčajú vtedajší korunný princ ODS a bývalý primátor Prahy Pavol Bém a vplyvný lobista, dnes právoplatne odsúdený Roman Janoušek. Pôsobil aj ako riaditeľ Vyššej odbornej škole lesníckej a Strednej odbornej školy Bedricha Scharzenberga v Juhočeskom kraji. Zriaďovateľ s ním ukončil pracovný pomer z dôvodu neoprávneného výberu školných poplatkov od žiakov na strednej skole. Dnes má záujem stať sa novým generálnym riaditeľom Lesov SR. Neopakuje sa scenár z Čiech? Kto je dnes ten oligarcha, ktorý ho bude pretláčať?

Do výberového konania sa prihlásil aj poverený riaditeľ Matej Vigoda. Niekoľko dní pred výberovým konaním minister Vlčan zverejnil stanovisko, v ktorom mu vyčíta, že podpísal nájomnú zmluvu na známu poľovnú chatu so združením blízkym Bödörovcom.

V pondelok sa bude rozhodovať o osude Lesov SR, ako a kam budú ,,Smerovať“.

Na tejto chate diskutovali Fico, Kaliňák a Para o tom, že ,,Samo“ (minister pôdohospodárstva) je hlavne „biznismen“. Paradoxne tak „biznismenovi“ ministrovi Vlčanovi prekážalo to, že Vigoda podpísal prenájom s navýšením o 300 %. Vo svojom vyhlásení tvrdil, že je to nemorálne. Minister však zjavne netušil, že prenájom tejto chaty skončil už v roku 2016. Nikto však nemal odvahu zrušiť, či navyšovať cenu, nakoľko sa jednalo o Bödöra. V preambule zmluvy bolo uvedené, že pokiaľ Lesy SR do 30 dni v novom roku neuzavrú zmluvu s niekým iným, tak automaticky platí na ďalší rok nájomná zmluva za starých podmienok. Bývalý riaditeľ Keszegy nič nespravil a prenájom bol tak platný aj na rok 2022. Uzavretím zmluvy s novým riaditeľom Vigodom sa do zmluvy dostalo 300 percentné navýšenie ceny prenájmu a hlavne možnosť vypovedať zmluvu bez udania dôvodu. Tým že Bodorovi ľudia zmluvu podpísali, súhlasili aj s touto klauzulou a čuduj sa svete, Vigoda zmluvu vypovedal a tak sa táto verejnosti tak dobre známa chata dostala z rúk Bödörocov a pôjde na riadnu verejnú súťaž.

Súčastnému riaditeľovi slúži ku cti, že sa mu podarilo túto chatu oslobodiť od vplyvu rodinného klanu Bödörocov. V pondelok sa bude rozhodovať o osude Lesov SR ako a kam budú ,,Smerovať“. Verejnosť sa veľmi rýchlo dozvie, či sa ministrovi pôdohospodárstva podarilo zbaviť odborníka a nahradiť ho jedným z trojice toxických kandidátov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite