Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Vedie Rusko k vojne nedospelosť, závisť alebo ilúzia o sebe?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .názory

Ruská agresia proti Ukrajine, zabíjanie civilistov a ničenie miest sú takým barbarstvom, že na desaťročia zničia povesť Ruska. Tak prečo to Putinovo Rusko robí? A prečo to milióny Rusov podporujú?

Štefan Hríb

prečo sa zabíjajú národy? Najjednoduchšia odpoveď je, lebo zabíjajú ľudia.Na úrovni jednotlivcov je však vražda považovaná za niečo neprípustné. Jedna z prvých zmienok o vražde sa týka Kaina, ktorý zabil svojho brata, pretože nezniesol, že brat bol viac ocenený. Jeho žiarlivosť, hnev a pýcha však vraždu nijako neospravedlňovali. Preto dodnes vnímame jeho trest ako spravodlivý.

Na úrovni ľudských spoločenstiev, od kmeňov až po národy, je to iné. Tam zabíjanie do istej miery tolerujeme. Ak je jedno zo spoločenstiev agresorom a druhé sa bráni, potom obrancom priznávame právo na obranu a v rámci tohto práva uznávame aj právo zabiť. Tým sa však zabíjanie kmeňov od zabíjania jednotlivcov nelíši – aj jednotlivcom totiž uznávame právo zabiť útočníka v rámci sebaobrany. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite