Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mojžiš: Zničíme svet jadrom?

.martin Mojžiš .názory .téma

Putinova diabolská vojna na Ukrajine priniesla niekoľko strašidelných vecí, s ktorými sa väčšina z nás doteraz nestretla. Jednou z nich je hrozba globálneho jadrového konfliktu. Nie všetci sa pri tejto hrozbe cítime ako králik pred kobrou, ale aspoň náznak strachu asi pocítil každý. Máme sa báť?

Martin Mojžiš

ambíciou tohto textu nie je odpovedať na otázku z perexu. Tá otázka je totiž bytostne individuálna a rovnaká bude aj odpoveď. Nijakú univerzálnu odpoveď nepoznáme a nepoznáme ani nijaké univerzálne argumenty, ktoré by pomohli vydláždiť cestu k individuálnym odpovediam. Nejaké zamyslenie však ponúknuť dokážeme. 

Hneď na začiatku však priznajme, že závery našich úvah vlastne nebudú závermi, pretože sú v skutočnosti východiskami. Napriek ťaživosti a zložitosti otázky má skoro každý z nás odpoveď niekde v sebe v podstate jasnú už od začiatku a naše úvahy potom nie sú cestou k tejto odpovedi, ale jej – dôležitým a potrebným – dodatočným zdôvodňovaním. Ak sú závery v skutočnosti východiskami, dajú sa sformulovať už na začiatku. Takže nech sa páči – odpoveď autora tohto textu na otázku z perexu je úplne jednoduchá a v podstate je bez zvyšku sformulovaná v jednej krátkej vete, ktorú spievali Živé kvety: „Netreba sa báť, treba sa nebáť.” S dôrazom na druhú časť vety.

je strach rozumný? 

Jadrové zbrane vnímajú mnohí z nás ako čisté zlo a jadrový konflikt ako synonymum konca sveta. Súhrnný ničivý potenciál týchto zbraní je naozaj ohromujúci. Ale tento hrôzostrašný potenciál má aj privrátenú stránku – po prvom nasadení na konci druhej svetovej vojny ich už nikto nikdy nepoužil. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite