Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet ďakuje omikronu

.marína Gálisová .názory .téma

Ak by sme to chceli zjednodušiť, ale zároveň si zachovať pokoru, môžeme povedať, že omikron za nás urobí aj to, čo sme urobiť nechceli, nezvládli, nestihli – alebo sme na to boli leniví. V mnohých štátoch to naozaj vyzerá na koniec pandémie. A čo u nás?

Marína Gálisová

matička príroda sa nad nami evidentne zľutovala a zrýchlene pre nás vyvinula darček. Variant, ktorý je omnoho nákazlivejší, ale omnoho jemnejší v príznakoch a omnoho menej schopný zabíjať, vyzerá ako splnený sen: svižne premorí spoločnosť, zaočkuje aj tých, ktorí sa zaťato zaočkovať odmietali, odíde a zanechá za sebou krásne imunizovaný terén.

Dúfajme, že so sebou nezoberie priveľa ohrozených a že nepoloží nemocnice na kolená. Toto je možno na Slovensku trochu otázne, lebo stav zdravotníctva je u nás aj vzhľadom na odchod zdravotníkov a absenciu reforiem zúfalý.

Ale aj u nás je zatiaľ pravda to, čo pri omikronovej vlne platilo inde: masívne šírenie, ergo strmo stúpajúca krivka pozitívnych, omnoho menej hospitalizovaných a z nich aj menej mŕtvych. Ako je to vo svete?

kto je za vodou a kto tam bude

Dánsko malo síce ešte pred pár dňami stúpajúci trend pozitívnych, ale aj tak odstránilo všetky obmedzenia. Ako prvá krajina v EÚ zrušilo povinnosť nosiť rúška, lebo podľa úradov už vírus nie je „kritickou hrozbou“. Nečudo: vyše 80 percent populácie obyvateľstva nad päť rokov má v sebe dve dávky vakcíny, vyše 60 percent má až tri. Ak sa pýtate, prečo to hrá rolu, veď omikron na vakcíny nedbá, tak pozor, dbá: aj jeho priebeh je väčšinou u vakcinovaných miernejší. Dôsledok pre Dánsko? Masky, limity na počty osôb na akciách či Covid pasy v mobiloch sú minulosťou. Dáni sa tešia ako deti – záviďme im, nám nepomohla ani očkovacia lotéria.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite