Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svitá s príchodom omikronu na lepšie časy?

.juraj Medvec .názory .téma

Nový variant koronavírusu so sebou prináša dosť otázok. Rýchlosť, s akou sa šíri, by mohla znamenať, že pandémia spieva svoju labutiu pieseň. V relácii Pod lampou sa o vývoji zhovárali virológ Boris Klempa, biochemik Pavol Čekan, epidemiologička Alexandra Bražinová a matematik Richard Kollár. Aká je ich mienka?

Juraj Medvec

omikron dorazil na Slovensko a čísla nakazených rapídne rastú. A to všetko v čase, keď sa pandemické opatrenia postupne uvoľňujú. Vysoká infekčnosť a únava z neustálych obmedzení znamenajú, že väčšina populácie sa novej mutácii zrejme nevyhne a vírusom sa nakazí. To je, paradoxne, dobrá správa. S čoraz väčšou časťou obyvateľstva po očkovaní alebo prekonaní vírusu sa koronavírus môže zmeniť z globálneho strašiaka na sezónnu chrípku a rizikom zostane len v komunitách bez ochrany.

S takmer vertikálnou krivkou nových prípadov sa podľa odborníkov musíme pripraviť na nápor na nemocnice. V intenzívnej opatere zdravotníkov však bude končiť čoraz menej ľudí a rizikovou skupinou sa stanú tí, čo trpia vážnymi pridruženými ochoreniami. Sprísňovanie opatrení či trasovanie kontaktov môže byť pri takom nákazlivom víruse zbytočné. Skôr či neskôr sa s ním do kontaktu dostane takmer každý. S rastúcou imunitou sa tak môže omikron ukázať ako posledný závažný variant pred koncom pandémie.

rýchle šírenie nového variantu

Po celom Slovensku rapídne pribúdajú počty nakazených najnovším variantom koronavírusu – omikronom. Prudký nástup novej verzie zaznamenávajú aj vedci vo svojich štatistikách. „Zachytávame nástup omikronu. Odhadujeme, že počty v najbližších týždňoch budú stúpať,“ hovorí o dnešnom vývoji pandémie epidemiologička Alexandra Bražinová. Negatívny vývoj má však aj svoju svetlejšiu stránku. Rýchly nástup a premorenie krajiny môže znamenať aj rovnako rýchlu kapituláciu nového variantu. „V priebehu februára očakávame postupný pokles,“ potvrdzuje tento názor epidemiologička. Odborníci však v najbližších týždňoch očakávajú veľký nápor na zdravotníctvo. Toto očakávanie potvrdzujú aj najnovšie dáta. V nich jasne badať pozvoľný, ale neustále zrýchľujúci sa nástup omikronu. „Posledných niekoľko dní stúpajú príjmy ľudí do nemocníc,“ potvrdzuje tieto informácie aj biochemik Pavol Čekan. Zdravotnícke zariadenia sa dnes pripravujú na masívny nápor chorých. Mnohé z plánovaných operácií sa odkladajú na apríl.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite