Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mojžiš, Hríb: Pandémia včera a zajtra

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Ako hovorí známy aforizmus, predpovedať je ťažké, najmä budúcnosť. Ale ani s predpovedaním minulosti to nie je celkom jednoduché. Teda, ak za predpovedanie minulosti nepovažujeme jej triviálny opis, ale odhadovanie minulých udalostí z toho, čo nám bolo známe predtým.

Štefan Hríb

v súvislosti s pandémiou nás, samozrejme, zaujíma predovšetkým budúcnosť. Minulosť je známa a nedá sa s ňou už veľa robiť. Ale dá sa z nej niečo naučiť. Nie je to však také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Ak sme totiž v minulosti prijali nejaké rozhodnutie a ďalšie udalosti sa potom vyvíjali pozitívnym či negatívnym spôsobom, neznamená to ešte automaticky, že to bolo správne, respektíve nesprávne rozhodnutie. Pretože to rozhodnutie možno ovplyvnilo ďalší vývoj oveľa menej než iné veci, ktorých si ani nemusíme byť vedomí. Poučiť sa z minulosti vôbec nie je jednoduché. Ale pokúsiť sa môžeme. Presnejšie povedané, musíme.

bude omikron omegou?

Latinskému písmenu o zodpovedá v gréckej abecede jednak pätnáste písmeno omikron a jednak posledné písmeno omega. Písmenom omikron označujeme momentálne najrozšírenejší variant vírusu covidu a existuje nádej, že bude v nejakom zmysle posledným významným variantom pandémie. Je to nádej rozumná alebo planá? To je v súčasnosti asi najdôležitejšie otázka týkajúca sa budúcnosti covidu.

Na otázku, či sa blíži koniec pandémie, by sme radi poznali odpoveď ani nie tak zo zvedavosti, ako skôr z tisícky pragmatických dôvodov. A pri pokuse nájsť túto odpoveď si môžeme opäť raz naplno uvedomiť, aký je rozdiel medzi názormi laikov a expertov. Názor nás laikov je v podstate úplne bezcenný, pokiaľ sa v rozumnej (t.j. veľkej) miere neopiera o názor odborníkov. Názory odborníkov na vyššie položenú otázku nájde čitateľ v ďalších článkoch tejto témy. V tomto texte sa chceme zamyslieť najmä nad tým, či si tieto názory naozaj vážime a či sú pre nás dostatočným vodidlom pri našich vlastných úvahách a rozhodnutiach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite