Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Dotyk svetovej kvality

.štefan Hríb .názory .editorial

Legendárneho matematika Pavla Brunovského nedlho pred smrťou trápilo, že Slovensko od okolitého sveta všeličo berie, ale máločo dáva. Spomenul som si na to pri počúvaní nobelistu Kipa Thorna v historickej budove Národného divadla.

Štefan Hríb

kip Thorne je crème de la crème svetovej astrofyziky. Stojí za objavom gravitačných vĺn, ktoré považuje za budúcu cestu k poznaniu zrodu vesmíru. Bol priateľom Stephena Hawkinga. Okrem prelomových vedeckých prác, za ktoré získal v roku 2017 Nobelovu cenu za fyziku, venuje Thorne množstvo svojej energie mladým ľuďom a popularizácii vedy. Stojí napríklad za filmom Interstellar, v ktorom astronaut padá do čiernej diery.

Tento gigant svetovej vedy bol teraz týždeň na Slovensku. Ako sa to stalo krajine, ktorá vedcov nepodporuje a v posledných dvoch rokoch ich najmä uráža a ohrozuje? Tak, že sa tu našli ľudia, ktorí považujú dotyk so svetovou kvalitou za nevyhnutnú podmienku zmysluplného Slovenska. Konkrétne ide o ľudí zo spoločnosti Eset, ktorí na podporu slovenskej vedy založili ESET Science Award, súkromnú cenu, ktorú každoročne dostávajú najlepší slovenskí vedci a najväčšie vedecké talenty. A aby išlo naozaj o kvalitu, napadlo im, že predsedom poroty by mohol byť práve Kip Thorne, priateľ Antona Zajaca. A on sa tým predsedom naozaj stal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite