Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marína Gálisová: Žilinkov masaker spravodlivosti je normálnym dôsledkom fungovania stalinskej prokuratúry u nás

.marína Gálisová .názory

Dnešný deň v réžii Maroša Žilinku je fackou túžbam po spravodlivejšom Slovensku. Takou silnou, až pomaly prestáva bolieť. Nastupuje meravosť, ako keby nám pichli anestetikum, nech prečkáme najhoršie okamihy. A čo bude, keď anestetikum prestane fungovať?

Marína Gálisová

bude to hnusné a ešte bolestivejšie. Opäť si povieme, že spravodlivosť to u nás má takmer nemožné, lebo napriek hrdinskému úsiliu viacerých jednotlivcov je systém príliš prehnitý.

Pod systémom mám na mysli prokuratúru. Áno, znovu je reč o stalinskej prokuratúre zdedenej od súdruha Vyšinského. O tej pyramíde moci, na vrchole ktorej sedí jeden človek, a ten človek už z podstaty funkcie, ktorú zastáva, musí zastávať niečie záujmy. Iste, bolo by ideálne, keby zastával výhradne záujmy spravodlivosti. To by však musel byť ideálny človek, a tých niet. Preto sú múdro vymyslené systémy vytvorené tak, aby počítali s ľudskou hriešnosťou a vopred proti nej stavali ochranné bariéry.

„Už desaťročia reformne zmýšľajúci ľudia v súdnictve, ale aj vo výkonnej či zákonodarnej moci hovoria, ba kričia, že prokuratúra stalinského typu nemá v demokratickej spoločnosti čo hľadať. “

Moc korumpuje a absolútna moc korumpuje absolútne, to dávno vieme. Najlepšou ochranou proti skazeniu ľudského jednotlivca je teda jediná vec: neposkytnúť mu prístup k absolútnej moci. Absolútna moc totiž robí z človeka absolútne bezmocného chudáka, hračku záujmov, ktoré majú najviac finančných či nefinančných prostriedkov na jeho kúpu. Alebo hračku vlastného ega, takisto bezmocnú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite