Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Záťah na Nočných vlkov

.tomáš Němeček .názory .český týždeň Tomáša Němečka

Titulok je novinárska skratka: česká polícia nepozatýkala putinovský motorkársky gang, ale jeho tunajších sympatizantov. Podozrieva ich z toho, že proruským separatistom na Donbas posielali ľudí a peniaze.

Tomáš Němeček

minulú stredu ráno si detektívi prišli pre niekoľko známych mien. V paneláku v stredočeskom meste Slaný zobrali penzionovaného podplukovníka Ivana Kratochvíla, šéfa spolku Československí vojaci v zálohe za mier. V pražskej štvrti Karlín zazvonili u „náčelníčky štábu“ Andrey Krulišovej. Medzi zadržanými bol údajne aj pravoslávny kňaz Přemysl Ivan Hadrava, stály účastník proruských demonštrácií. Záťah vykonala NCOZ – česká obdoba NAKA – a údajne ho pripravovala už dlho, vraj nemá súvislosť s terajším vyhosťovaním ruských špiónov. Ale ťažko v tom súvislosť nevidieť.

O Kratochvílovom spolku sa roky hovorilo ako o prokremeľskej piatej kolóne. Domobranci nacvičovali v lesoch chytanie utečencov, vymedzovali sa proti NATO ako „zločineckej organizácii s ohavnými záujmami“ a sľubovali sa v prípade vojny pridať na stranu Ruska. Skrátka, ako „otcovia rodín“ nedopustia, aby u nás trpeli ženy a deti ako „v uliciach novorossijských miest“ (rozumej: na Donbase). Preto tiež nadšene prijímali kadejakú pozvánku na akciu ruskej ambasády.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite