Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: A taká to bola strana ...!

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Nikdy som českú sociálnu demokraciu nevolil, ale vždy som chcel, aby existovala. Nekomunistická ľavica patrí k tunajšej tradícii od roku 1878. Lenže ČSSD sa teraz vlastnoručne ničí. A ešte to vysiela online.

Český týždeň Tomáša Němečka: A taká to bola strana ...!

pred desiatimi dňami mala strana zjazd, na ktorom sa stretol v súboji doterajší predseda a minister vnútra Jan Hamáček (42) s vyzývateľom, ministrom zahraničia Tomášom Petříčkom (39). A ešte v ten istý víkend večer víťazný Hamáček požiadal o odvolanie porazeného z vlády. Prezident Zeman, ktorý Petříčka už dlho neznáša, s chuťou vyhovel. Lenže potom sa to akosi zamotalo.

Za Petříčka mal nastúpiť sociálnodemokratický veterán Lubomír Zaorálek (64), ktorý zasadol hneď po revolúcii v československom Federálnom zhromaždení a už raz diplomaciu riadil (v rokoch 2014 – 2017). Dnes vedie ministerstvo kultúry – a na prekvapenie kolegov odtiaľ odmietol odísť: „Nemôžem hodiť rozrobenú prácu za chrbát.“ Čože, z kultúry, považovanej za najslabší rezort? Lenže Zaorálek je intelektuál, ktorý počúva Janáčka a Martinů a je v dobrom zmysle slova snob. Umelci si ho nakoniec obľúbili, pretože ako parlamentný rutinér vedel pre rezort zohnať viac peňazí a očividne ho bavia vernisáže a premiéry. A keď sa rozšírilo, že by ho mal nahradiť starosta Náchoda, pre ktorého kultúra znamená najmä pamiatky, umelecké zväzy zasypali vládu protestmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite