Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Česko, Putin a my

.štefan Hríb .názory .editoriál

To, že ruské tajné služby spôsobili výbuch munície v českom vojenskom zariadení, je prekročením neprekročiteľného. Rusko nám tým kladie kľúčovú otázku: Kto je hoden slobody a kto ostal napriek roku 1989 stále iba poddaným.

Štefan Hríb

na celej kauze Vrbětice sú rozhodujúce tri fakty.

  • Ruské tajné služby zaútočili na území členskej krajiny NATO a spôsobili nielen materiálne straty, ale aj straty na životoch. Vážnosť tohto nepriateľského kroku vynikne, keď si na chvíľu predstavíme opačnú situáciu, teda vyhodenie ruského muničného skladu napríklad v Petrohrade tajnou službou Nemecka či Veľkej Británie. Presne takému vážnemu útoku čelíme.
  • NATO je zmluvný zväzok spojencov, ktorí si navzájom garantujú bezpečnosť proti útokom na ktoréhokoľvek z nich. 
  • Česká vláda požiadala NATO a EÚ o solidaritu a pomoc.

Toto je rámec, v ktorom sa pohybujeme. A tento rámec už celkom presne vyčíril, kto je kto. Český prezident mlčí a pod Hradom mu svieti nápis „Vlastizrada”. Český premiér chvíľu držal líniu vlády, potom však nevydržal, označil akciu za akýsi útok na tovar bulharského podnikateľa. Zožal strašnú hanbu, ospravedlnil sa a znovu drží líniu. Pod vládou mu preto nič nesvieti, ale poddanstvo nezaprel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite