Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Policajt Derek Chauvin je vinný zo smrti Georgea Floyda. Prečo je verdikt dôležitý?

.marína Gálisová .názory

Porota v Minneapolise vydala verdikt: policajt Derek Chauvin je vinný zo smrti Georgea Floyda vo všetkých bodoch obžaloby. Je to v kľúčovej chvíli odpoveď na kľúčové otázky: Funguje spravodlivosť? Je systém skorumpovaný? A ako obstáli jednotlivci v skúške?

Marína Gálisová

na rozhodnutie poroty sa čakalo, ale nie až tak dlho. Jej uvažovanie o verdikte trvalo desať hodín, čo zďaleka nie je veľa, najmä keďže šlo o taký závažný prípad. Prípad, ktorý sledovali všetky médiá nielen v USA, ale na celom svete. Prípad, na ktorý boli naviazané protesty, a dalo sa teda očakávať, že výrok poroty vyvolá reakciu na uliciach. A v neposlednom rade prípad, na ktorý reagovali politici. Niektorí rozvážne, iní nie tak celkom. Ako to už s politikmi býva, zavetrili zlatú baňu politického kapitálu a pustili sa do ťažby, ako keby boli zajtra voľby. Môže to predstavovať problém pre spravodlivosť, ale k tomu sa ešte vrátime.

Verdikt poroty je dôležitý preto, že americká verejnosť veľmi potrebovala vidieť, že justícia funguje. To hrozné video smrti Georgea Floyda, v ktorom policajt očividne ignoroval Floydove sťažnosti, že nemôže dýchať, ba doslova len čakal, kedy dodýcha, vytvorilo obrovské pobúrenie. To pobúrenie musí mať v sebe každý normálne uvažujúci a normálne cítiaci človek.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite