Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V sčítaní obyvateľstva zaškrtni bez Vlhovej

.šimon Jeseňák .názory

Stránka Bezvyznania.sk odporúča, aby obyvatelia pri sčítaní obyvateľstva v kolonke vierovyznania zaškrtli bez vyznania. Táto, pevne verím recesistická stránka uvádza, že na stránke sčítania je uvedená otázka o náboženskom vyznaní, ktorú Štatistický úrad Slovenskej republiky charakterizuje nasledovne: „Náboženské vyznanie je vzťah obyvateľa k cirkvi, náboženskej spoločnosti alebo náboženstvu.“

Šimon Jeseňák

nejde teda o osobnú vieru v Boha ani o to, či ste pokrstení, alebo či chodíte do kostola. Ide o náboženské organizácie – cirkvi. Čím viac občanov sa prihlási k cirkvám, tým viac budú môcť kňazi zasahovať do politiky, do tvorby zákonov a do práv iných ľudí. Budú si stále viac a viac nárokovať na neprimerané financovanie ich organizácií z daní nás všetkých, ktoré by mohli byť použité napríklad na zdravotníctvo, školstvo, dôchodky a pod. Podľa tejto stránky je prihlásenie sa k cirkvi = ešte viac peňazí pre biskupov z našich daní. Vôbec nevadí, že cirkvi prevádzkujú aj školské zariadenia, hospice alebo DOS či starobince a peniaze na ne putujú aj na základe sčítania obyvateľstva. Skrátka argumentačný eklektizmus par excellance.

V poriadku, niekto nechce platiť zo svojich daní cirkvám. Niekomu, ako napríklad autorovi tohto článku, je vrcholne jedno či bude Petra Vlhová v slalome prvá, dvadsiata šiesta alebo nebude lyžovať vôbec a namiesto jazdenia na lyžiach bude predávať pomaranče na Miletičke. Aj napriek tomu sme tejto športovkyni prispeli na jej koníček, ktorý je zároveň je prácou. Prečo teda pri sčítaní obyvateľstva nie je kolónka, či chceme zo svojich daní dotovať aj slalom, alebo chlapov, ktorí sa naháňajú po zamrznutom klzisku? Rovnako odmietam zo svojich daní platiť dotácie pre Maticu slovenskú. No v sčítaní obyvateľstva nemám možnosť zaškrtnúť, že nechcem z ukradnutých peňazí (pardon, daní) dotovať kadejakých mečiarových pohrobkov.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite