Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo sa cirkvi boja samostatnosti? Chýba im odvaha byť dospelými

.šimon Jeseňák .témy

Od pádu komunizmu uplynulo už dosť času, aby dotované cirkvi jasne povedali, že peniaze od štátu na svoje prežitie nepotrebujú. Ekonomická odluka by im totiž mohla prospieť morálne aj finančne.

Prečo sa cirkvi boja samostatnosti? Chýba im odvaha byť dospelými AKG IMAGES/PROFIMEDIA Kristus pred Pilátom, farebná litografia, Francúzsko (okolo roku 1900).

odluka cirkví od štátu je evergreen a téma, ktorá sa nastoľuje pravidelne. Kritika SaS za to, že túto tému opätovne otvárajú, je trápna. Excel, ktorý SaS rada využíva, však zjavne nie je aktualizovaný alebo si liberáli cielene vyberajú len malú časť, ktorá by mala byť odlúčená od štátu.

Argument, že na činnosť cirkvi by nemali prispievať ateisti, je možno platný, no identický argument platí i o financovaní Národného divadla, financovaní športu, kultúry či Matice slovenskej. Ak je teda SaS jediná pravicová strana, tak sa v najbližšom čase dočkáme  i návrhu, aby sa daňoví poplatníci prestali skladať i na činnosť týchto inštitúcii. Ak si podľa SaS dokážu veriaci financovať činnosť cirkví, tak si i futbalisti dokážu financovať ich športovú aktivitu a stopneme rovnako i dotácie pre kultúru, tá sa predsa dokáže financovať na vlastné triko.

Téma .týždňa: Šanca dospieť

 Tragédiou a chybou však je niečo iné: že tému odluky musia nastoliť politici. Práve všetky cirkvi by mali hlasno formulovať svoje požiadavky na odluku cirkvi od štátu. Tie najväčšie sa o to doposiaľ nikdy reálne nezasadili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite