Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je Juraj Droba Kaliňákov a Pellegriniho agent alebo len naivný človek?

.eugen Korda .názory

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba prostredníctvom svojej sociálnej siete položil 10 otázok, ktoré podľa neho vyvolávajú v kauze samovraždy exprezidenta policajného zboru Milana Lučanského pochybnosti nielen o jeho väzbe, ale aj o spôsobe, akým zomrel.

Eugen Korda

s Milanom Lučanským sa vraj stretol len raz, generál však na neho urobil dobrý dojem. Či bol vinný, alebo nie, rozhodne vyšetrovanie a to nič nemení na veci, aby v 21. storočí zahynul vo väzbe bývalý policajný prezident, pod ktorého vedením bolo odstíhaných niekoľko kľúčových grázlov.

Tu sú jeho otázky a ja sa pokúsim na niektoré z nich zodpovedať.

  • Prečo nie sú zverejnené kamerové záznamy z chodby väznice pred a po bezpečnostnom incidente, ktorý sa odohral v prvej polovici decembra?

Ministerstvo spravodlivosti zverejnenie pripravuje. Zatiaľ sú súčasťou vyšetrovania, ktoré nariadil generálny prokurátor. Samotné zverejnenie záberov z bezpečnostnej kamery nijako nemôže objasniť, akým spôsobom sa poranil prvýkrát, keď bol prevezený na ošetrenie do nemocnice v Ružomberku, a ani akým spôsobom spáchal samovraždu. Kamera bola umiestnená na chodbe.

  • Aké boli dôvody väzby generála Lučanského, ak bol obvinený zo skutkov, ktoré sa odohrali pred viacerými rokmi?

Pri rozhodovaní o vzatí obvineného do väzby nijako nerozhoduje čas, keď trestný čin spáchal. O tom rozhoduje charakter skutku, postavenie obvineného a dôvodné podozrenie z toho, že môže ovplyvňovať vyšetrovanie.

  • Prečo nebol za takmer mesiac väzobného stíhania ani raz vypočutý?

Pána Lučanského obvinili 2. decembra. Následne súd rozhodol o jeho vzatí do väzby a pár dní nato sa v cele poranil a nasledujúce dva týždne strávil v nemocnici, takže ho nikto vypočuť nemohol a ani nesmel. 29. decembra spáchal samovraždu. Stačí sa pozrieť do kalendára a je jasné, že vyšetrovateľ v podstate nemal čas vypočuť ho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite