Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kruh okolo smerákov aj hlasákov sa zužuje

.marína Gálisová .názory

Peter Žiga zažil kariéru verného smeráka. Za Smer bol poslancom, štátnym tajomníkom, predsedom parlamentného výboru, dvakrát ministrom. Vždy úzko spolupracoval s Petrom Pellegrinim a dnes je členom Hlasu. A vyšetruje ho NAKA.

Marína Gálisová

je to jasné, kruh sa zužuje. Zároveň vôbec nie je prekvapivé, že sa zužuje práve od bodu, v ktorom stojí Peter Žiga. V osobe Petra Žigu sa totiž spájajú charakteristiky „nášho človeka“:  hybridu biznismana a politika, ktorý si vie aj v biznise, aj v politike prihrabať čo najviac výhod od štátu, pokojne mimo hraníc zákona.

Pripomeňme si, že ešte jeho pôsobením v súkromnom sektore sa spájali podozrenia, ktoré súviseli s drevárskym biznisom jeho firmy Taper.  Meno tejto firmy figurovalo v sériovom okrádaní štátu, ktoré sa realizovalo prostredníctvom fiktívnych obchodov medzi firmami – a štát tak mal prísť o milióny na daniach. Pri zachraňovaní Petra Žigu z tejto šlamastiky sa podľa informácií nadácie Zastavme korupciu dokonca angažoval aj vtedajší veľmi, veľmi špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Už to silne indikuje, že Žigov štít nie je čistý. Plus, ešte v rokoch 2014 a 2015 bola firma Taper podozrivá z vykonávania „zaujímavých obchodov“, ktoré mali za následok ďalšie krátenie daní. 

.týždeň

A keď sa stal ministrom životného prostredia, predsedal obrovskej korupčnej mašinérii, ktorá okrádala nielen štát ako subjekt – okrádala komplet celé Slovensko o naše prírodné bohatstvo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite