Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Čo o nás odhalilo prvé kolo testovania?

.štefan Hríb .názory

Počuť všeličo – nadšenie koalície, vrátane prestrelených rečí o povstaní, ale aj únavu použitých samospráv a vyčerpanie zdravotníkov. No hlavne počuť, že sme to ako krajina zvládli a tiež, že to je víťazstvo premiéra. Tak skúsme fakty.

Štefan Hríb
  1. V prvom kole antigénové testy vykázali 38 359 ľudí ako pozitívnych. Keďže neboli preverení PCR testami (hoci to vedci ponúkali), nevieme, koľko z nich je naozaj infikovaných a koľko je falošne pozitívnych. Podľa matematických odhadov je falošne pozitívnych okolo 15-tisíc, čiže v skutočnosti sme za dva dni odhalili okolo 23-tisíc infikovaných ľudí. Veľa? Málo? Isto lepšie ako nič. Je ale svedectvom o dobe – a o rešpekte k faktom – že vláda v pondelok ako výsledok testov oficiálne prezentovala odhalenie 38 359 infekčných ľudí. Úplne tým zanedbala vedecké fakty o falošne pozitívnych a rovnako vedecký rozdiel medzi infikovaným a infekčným človekom.
  2. Keďže PCR testami odhaľujeme posledné týždne denne okolo 2 000 naozaj infikovaných, za dva dni sme našli toľko prípadov, koľko by sme ich aj bez plošného testovanie našli za 10 dní. Nie je to až taký veľký rozdiel, ale môže to byť dôležité. Uvidíme podľa nasledujúcich týždňov.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite