Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naviažme otváranie krajiny na čísla, ktoré ozaj niečo hovoria

.marína Gálisová .názory

Je dobré mať veľa testov na koronu? Áno. Je dobré zachytiť v populácii čo najviac prípadov? Áno, teoreticky by to tak malo byť. Žiaľ, na Slovensku sme zaviedli systém, v ktorom práve toto môže byť osudné.

Marína Gálisová

predstavte si, že Slovensko nebude robiť iba tých biednych dve-tritisíc testov na koronavírus denne a prekročí aj objem päťtisíc testov, ku ktorému sa dnes priblížilo. Predstavte si, že Slovensko sa vrhne na program pretestovania čo najväčších segmentov populácie. 

Predstavte si, že nebudeme v testovanosti na chvoste, ešte aj za toľko opľúvaným Švédskom, ako sme boli ešte včera. Predstavte si, že otestujeme aspoň také množstvo ľudí ako v Česku. Pomôžeme si tým? Pomôžeme – z epidemiologického hľadiska určite. Získame totiž lepší prehľad o realite korony u nás. To je informácia na nezaplatenie, pretože dáta a ich správna analýza sú to jediné, čo nás teraz zachráni.

Lenže zároveň si urobíme veľmi, veľmi zle. Lebo sme urobili v nastavovaní otvárania krajiny jednu vážnu chybu.

Takúto: otváranie/zatváranie života u nás sme si naviazali na čísla, ktoré budú s počtom testov stúpať, nech bude skutočná „premorenosť“ krajiny akákoľvek. Vieme, aké čísla to sú, ale zopakujme si ich. Ak bude týždenný kĺzavý medián zachytených prípadov 150 (mínus prípady v karantenizovaných ohniskách a v štátnej karanténe), vrátime sa v otváraní späť, čiže – zavrieme. Ak bude tento týždenný kĺzavý medián 100, nebude po dvoch týždňoch nasledovať prechod do ďalšej fázy otvárania – ekonomika a život v krajine zostane na tej istej rovine.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite