Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Važec a Richnava: Obrátený rasizmus

.michal Oláh .názory

Po útoku na hasiča vo Važci a incidente v Richnave mi napísalo do redakcie viacero ľudí.

Michal Oláh

vraj pred celým Slovenskom obhajujeme „údajnú“ diskrimináciu prvoprijímajúcej Lucky z Trnavy, no pokiaľ Rómovia napadnú niekoho z majority, mlčíme.

To bola tá slušná časť. V tej ďalšej som bol „procigánsky aktivista, ktorému o pravdu určite nejde“ a „procigánsky rasista“. Ani raz nešlo o anonymný mail či správu v messengeri. Text bol vždy podpísaný. Pisatelia mali asi po vzore Fica s Mazurekom pocit presvedčenia o vlastnej pravde, ktorú si aj tak všetci myslia a vtedy je všetko dovolené. Šlo podľa nich o obrátený rasizmus – Rómov voči majorite.   

Vo Važci či Richnave zohrával naozaj svoju rolu rasizmus. Nie však aktuálny, ale historický. Spôsobený obrovskou sociálnou priepasťou medzi komunitami, vďaka ktorej si členovia majority a minority nemajú problém navzájom ubližovať. V oboch prípadoch však podľa dostupných informácií nešlo o rasistický motív konfliktu. 

Vo Važci miestni Rómovia reagovali primitívne, emotívne a v Richnave sprosto kradli. V Trnave sa naproti tomu zástupcovia inštitúcie rozhodli vylúčiť rómske dievčatko spomedzi ostatných detí počas vysluhovania sviatosti. Rozdiel je citeľný, hoci sú jednotlivé prípady svojou brutalitou a následkami neporovnateľné. Do sporu v Richnave vstúpili veľmi rýchlo Kotlebovci. Vyhrážali sa dvesto chlapmi a sľubovali majorite ochranu.   

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite