Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Základný problém ministerky Laššákovej

.anton Vydra .názory

V prvom rade treba povedať toto: problém ministerky kultúry Ľubice Laššákovej je problémom strany Smer-SD.

Anton Vydra

strana, ktorá si to v minulosti našliapla v oblasti kultúry prinajmenšom marketingovo dobre, vyvolala jej nomináciou dezilúziu veľkej časti umeleckej komunity.

O hlbších súvislostiach, ktoré sa týkajú súčasnej ministerky kultúry, no aj celkového stavu robenia politiky na Slovensku, prinesieme v .týždni zásadnejší text v pondelkovom vydaní. Nateraz však povedzme niečo k znepokojeniu umelcov nad prácou ministerky Laššákovej.

Významná časť umelcov mala s Laššákovou problém v podstate už od okamihu, keď sa ujala vedenia rezortu. Po váhavej a etapovitej rozlúčke Mareka Maďariča so stranou Smer ostala pozícia ministra kultúry nielen neobsadená, ale posunutá čo do odbornosti na určitý – pokojne poviem – vyšší štandard.

ublížil jej Smer

Ponechajme teraz bokom inak správne úvahy o tom, že Maďarič síce nebol zlý minister, pokiaľ išlo o odbornosť, no to, že celé roky svojím pôsobením podporoval vládu, ktorá likvidovala slušnú politickú kultúru, ho do veľkej miery aj diskvalifikovalo. Bez ohľadu na to však urobil aj také rozhodnutia, ktoré kultúre na Slovensku ak už nie prospeli, tak jej aspoň principiálne nekomplikovali život. Laššáková však bola od začiatku iný prípad.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite