Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výber toho najlepšieho, čo ste v roku 2018 nečítali

.elena Akácsová .názory

O viagre, o obľúbenej skupine Andreja Danka, o korupcii vo futbale, rozhovory idúce rovno do duše, ale aj rozprávka o polepšenom zlodejovi, búrlivá diskusia o monogamii...

Elena Akácsová

sú texty zásadné, aktuálne a mimoriadne, ktoré získavajú najviac pozornosti a zväčša aj vyťažia väčšinu dennej čitateľskej kapacity bežného smrteľníka. Taký je život. Lenže sú tu aj texty nenápadnejšie, ktoré neprinášajú zásadné odhalenia a pravdy, ale o ktorých si možno až po čase uvedomíme, že niečo z nich v nás hlboko uviazlo, zmenilo nás, posunulo, pošťuchlo, pohladilo či aspoň krásne rozosmialo.

Ak vám v pene dní búrlivého osmičkového roku 2018 nevyšla kapacita na prečítanie všetkého, čo sme v .týždni vypublikovali, tu je, bez nároku na objektívnosť, môj výber textov, ktoré by bolo škoda obísť bez povšimnutia.

Vianočná poviedka

Začnem od konca. Po dvoch rokoch, keď nám do vianočného čísla písal vianočnú poviedku Pišta Vandal, sme tentoraz oslovili scenáristku, režisérku a spisovateľku Evu Borušovičovú. Napísala pre nás poviedku o tom, že každý človek má stále šancu vydolovať v sebe to najlepšie.

Najlepší rozhovor

Zväčša sa vyhýbam ťažkým knihám o skutočných drsných príbehoch, ktoré vydáva Absynt, ale po tomto fantastickom rozhovore, ľudskom, hlbokom, múdrom, ktorý urobil môj kolega Anton Vydra, chcem poznať viac myšlienok poľského reportéra Artura Domosławskeho a určite siahnem aj po jeho knihe Vylúčení.

O obľúbenej skupine Andreja Danka

Keby ste v detstve čítali Kolobok, tak by ste sa tam dočítali aj o zvláštnom hnutí ľuberov, ktorí posilňovali svaly a bojovali proti pankáčom, hipisákom a metalistom. Po revolúcii si na ich hrobe vystaval kariéru militantno-patriotický boy-band Ľube, takí vreckoví Alexandrovovci, ktorí milujú Rusko, socializmus a Putina. V decembri mali koncert v NTC a Andrej Danko je ich nadšený propagátor. Veľmi, veľmi dobre o celej histórii ľuberov napísal Vladimír Potkan Potančok.

Kulichova socha na Dukle

Kolega Vydra vie vždy vytiahnuť tému, ktorá prekvapí. Vedeli ste, že na Dukle pred Kulichom boli najprv dve iné sochy? Neuveriteľný príbeh aj s tým súdením sa Kulichovej rodiny vo finále!

Vzrušujúco o ekonómii

Nechápem to, ale analytici INESS-u vedia všetci písať nielen odborne, ale aj objavne a zábavne. Róbert Chovanculiak upútal moju pozornosť už v roku 2016, keď písal o simulujúcich futbalistoch očami ekonóma, a tento rok sa mi z jeho textov najviac páčil tento o najvzrušujúcejšej kauze v ekonómii o majákoch.

Inzulín, viagra a elektrošoky

História objavov dôležitých liekov je sama osebe fascinujúca. Ale chemik Vlado Marko ju dokáže dať do dejinných súvislostí a oživiť cez šťavnaté príbehy ľudí, čím to celé robí príťažlivé aj pre tých, ktorí nemali na škole radi chémiu, fyziku či dejepis. Prečítajte si jeho skvelý článok o liečivých elektrošokoch, o

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite