Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ohováranie a dobrá povesť

.anton Vydra .názory

Najnovší pokus poslancov za SaS zrušiť trestný čin ohovárania v záujme ochrany slobody slova narazil celkom prirodzene na nevôľu a neochotu koaličných poslancov.

Anton Vydra

novinári majú podľa niektorých slobody až príliš.

Nactiutŕhanie, osočovanie, ohováranie, pošpinenie dobrého mena či dobrej povesti bolo tak v minulosti, ako je aj dnes jednou z najtrpkejších skúseností verejne aktívnych ľudí. Kto raz niekoho pohanil, ten sa už z toho buď vôbec nedostal, alebo ak aj áno, tak iba  už raz a navždy s poškodenou povesťou. A tie škrabance a jazvy sa jemu a ostatným pripomínali do smrti a tiež dlho po nej.

Je preto pochopiteľné, že politici si trestný čin ohovárania chránia ako poistku na to, aby sa ňou zaštítili v prípade, že sa ich dotknú nepríjemné zistenia novinárov, ktorých sa dá potom ľahko odbiť a dokonca aj ohovoriť ako ohováračov.

To, čo je však na celom probléme ohováračstva najzaujímavejšie, je práve dobrá povesť. S tou sa totiž nikto nerodí, nezískava ju ani po rodovej línii, ani z genetického fondu – je to vec osobnej morálnej integrity.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite