Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aké Slovensko by dnes videl generál Štefánik?

.anton Vydra .názory

Stalo sa to pred 99 rokmi neďaleko Ivánky pri Dunaji. Do čerstvo narodeného Československa sa lietadlom vracal generál Milan Rastislav Štefánik.

Anton Vydra
4. máj 1919 Ivánka pri Dunaji: Pohľad na trosky a prvých svedkov havárie lietadla M. R. Štefánika.Literárny archív Slovenskej národnej knižnice4. máj 1919 Ivánka pri Dunaji: Pohľad na trosky a prvých svedkov havárie lietadla M. R. Štefánika.

Lietadlo na letisko nedoletelo, zrútilo sa a ukončilo život Štefánikovi aj trom Talianom, ktorí s ním boli v lietadle. Smrť generála Milana Rastislava Štefánika 4. mája 1919 sa mnohých bolestne dotkla, no bolo dosť aj takých, ktorým prišla vhod. Smútočné obrady, nad ktorými prevzal dozor architekt Dušan Samuel Jurkovič, boli sprevádzané všetkými štátnymi a vojenskými poctami a na Bradlo vystúpil dovtedy nevídaný dav Slovákov. Hrob vyhĺbili symbolicky, po vojensky – doslova ho odpálili výbušninou. A potom začal Jurkovič zháňať peniaze na stavbu Mohyly, čo potrvalo niekoľko rokov, hoci pôvodný projekt – omnoho veľkolepejší, než je súčasná realita – sa nikdy nepodarilo naplniť. Ostal iba v nákresoch.

Jurkoviča spájalo so Štefánikom dlhodobé osobné priateľstvo, v ktorom bol jednak rešpekt k Štefánikovej vzdelanosti, jednak to, že pochádzali z rovnakého kraja a konfesie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite