Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

To druhé Slovensko

.michal Novota .názory

Jedno Slovensko po tragickej vražde prehovorilo – smútkom, zlosťou, aj odhodlaním.

Michal Novota

mladá generácia, ktorá chce dokončiť rok 1989, ukázala, že neskončí pri frázach. Druhé Slovensko je mlčiacou neznámou. Zatiaľ.  

Ak som sa niečo za roky v politike naučil, tak je to fakt, že keď spolu zápasí emócia s ráciom, emócia vždy zvíťazí. Ako to povedal Dale Carnegie, „keď hovoríte s ľuďmi, nezabudnite, že nehovoríte so stvoreniami logiky, ale so stvoreniami emócie.“ Nezmyselná vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice namiešala silno horľavú emocionálnu zmes frustrácie, hnevu, aj nenávisti, ktorá stále podkuruje pod sociálnymi sieťami. Tá vyhnala na námestia ľudí najprv smútiť, teraz konať – demisia ministra vnútra Kaliňáka ani hroziace predčasné voľby by bez nej nikdy nenabrali reálnejšie kontúry.  

Je to zásluha prvého Slovenska, dovolím si ho nazvať aktívnou menšinou – zorientovanej verejnosti, sledujúcej verejné dianie, čítajúcej médiá, poznajúcej drahú cenu slobody pred lacnými (a fiktívnymi) istotami. Schádza sa v nej niekoľko vzájomne prepojených sociálnych bublín. Koncentruje sa skôr v mestách, medzi vysokoškolákmi a osobitne v generácií dvadsiatnikov a tridsiatnikov, ktorá už nechce byť len pozorovateľom. Nakoniec, má pravdu, zdá sa, že štyridsiatnici a päťdesiatnici politicky zlyhali. Ústami jedného z organizátorov protestov Juraja Šeligu, ktorý si požičal bojový pokrik nemeckých ľavicových šesťdesiatosmičkárov: „Kto, keď nie my? Kedy, keď nie teraz?” 

„Keď hovoríte s ľuďmi, nezabudnite, že nehovoríte so stvoreniami logiky, ale so stvoreniami emócie.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite