Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sa smeráci trieštia

.anton Vydra .názory

Smerácky poslanec Martin Borguľa žiada generačnú výmenu a obvinil svojich spolustraníkov zo straty kontaktu s realitou. Iní smeráci zas vyjadrili absolútnu podporu svojmu šéfovi.

Anton Vydra

nemecká filozofka Hannah Arendtová opísala vo svojej knihe z roku 1951 Pôvod totalitarizmu politickú „vernosť“ v totalitných režimoch takto: „Totalitné hnutia sú masovým organizovaním atomizovaných, izolovaných jednotlivcov. V porovnaní s inými stranami a hnutiami je ich zjavným vonkajším znakom požiadavka na totálnu, absolútnu, bezpodmienečnú a skalopevnú lojalitu jednotlivých členov. Túto požiadavku vznášajú vodcovia totalitných hnutí ešte predtým, než sa chopia moci.“

Za desaťročie ústredného pôsobenia Smeru a Roberta Fica na slovenskej politickej scéne sme mohli tento úkaz vidieť až priveľmi často. Slovo „smerák“ neznamenalo nič iné: bol to vždy totálne lojálny člen alebo prívrženec strany, ktorý sa za ňu a jej záujmy (čie záujmy?) bil, nech sa dialo čokoľvek. Strana tak mohla opakovane vyhlasovať čosi o súdržnej jednote a ponižujúco sa vysmievať akémukoľvek „zlepencu“, ktorý takúto „totalitnú jednotu“ principiálne odmietal. Nezhody a rozpory sa riešili za zatvorenými dverami, spoza ktorých sa na tlačové besedy a vyhlásenia vyrojili usmiati členovia strany a ako jeden muž opakovali všetci to isté – takzvané oficiálne vyjadrenie strany.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite