Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zdivočená krajina

.michal Novota .názory

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu niekto cez víkend zastrelil. Obaja mali len 27 rokov a život pred sebou. Prebudenie do rána, ktoré nás vracia do zdivočenej minulosti.

Michal Novota

všetko sa zomlelo v túto noc. Zatiaľ nevieme veľa a pred robením záverov je správne počkať, kým polícia začne prinášať ďalšie informácie. Niečo však s istotou vieme už dnes - Ján Kuciak sa dlhší čas zaoberal citlivými kauzami oligarchov okolo strany Smer-SD. A stúpal na otlak ľuďom dokázateľne blízkym ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Nachádzal citlivé prepojenia na Ladislava Bašternáka, Jozefa Brhela, či Mariána Kočnera. Ten posledný sa mu nedávno otvorene vyhrážal. 

Minulý štvrtok sme s českým novinárom Luděkom Navarom, filozofom Tomášom Zálešákom a bývalým šéfom ÚPN Ondrejom Krajňákom diskutovali o tom, čo nám zanechal tragický február 1948. Hovorili sme o mrazivých znameniach čias, ktoré zo zožltnutých strán učebníc dejepisu prenikajú do súčasnosti. Jedným z nich bol syndróm „zdivočenia,” ktorý priniesla vojna a jej retribučný koniec – vraždy, násilné vysťahovanie, ponižovanie, tragické pošliapavanie ľudskej dôstojnosti aj základných práv. Obrúsilo to citlivosť vtedajších občanov natoľko, že im neprišlo zvláštne, ak jeden deň pochodovali nahnevaní páni v dlhých kabátoch s puškou cez plece po uliciach, a na druhý pažbami pušiek beztrestne rozbíjali hlavy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite