Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S Karlom z Hradu a na Hrad

.michal Novota .názory

Keď sa budú historici o sto rokov pozerať späť na strednú Európu, džentlmenov z praktickej politiky budú hľadať lupou. Jeden im vyskočí aj sám, v týchto dňoch oslavuje 80 rokov.

Michal Novota

volá sa Karel Schwarzenberg, tak trochu v rozpore s našou republikánskou tradíciou ho volám knieža. Mal som tú česť poznať ho osobne. On sa už isto nepamätá. Ja áno. Nedávno som bol na káve na pražskej Národní ulici. Sedel o niekoľko stolíkov ďalej v kaviarni vo svojom ležérnom sivom obleku, ktorý pasuje k jeho vlasom a stareckým črtám. 

Na krku motýlik, dokrčená vesta, „vyliate” brucho, oči sklopené, ožívajúce v rozhovore so silnou mimikou a pohybmi v tvári. Zhasínajúce v samote, až na prah dopredu padnutej hlavy a legendárnych driemot, ktorými tak milo bavil politické elity doma aj v zahraničí. „Když kecaj blbosti, tak spím,” nedal sa a všetci mu to odpustili. Aj tu ho časníci obchádzajú na špičkách. Preblesk božskej bázne starej aristrokracie do dnešných, pre tradičné autority nevďačných čias. 

na Hrade z Hradu (1992) 

17. júl 1992. Na Župnom námestí v Bratislave, tam, kde sídlila Slovenská národná rada, nadšený dav víta práve prijatú Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Zápas o národnú svojbytnosť, ktorý dokonale prekričal slušné pokusy o rýchly návrat k demokratickej tradícii a voľnému trhu, vrcholí. Tak jednostranne. Na pražských Hradčanoch to posledný federálny prezident Václav Havel berie osobne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite