Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Katalánci nemajú vlastný štát. Majú však štátnika

.marína Gálisová .názory

Katalánsky líder Carles Puigdemont mal príležitosť vyhlásiť v parlamente nezávislosť Katalánska. Neurobil to a zapisuje sa do dejín.

Marína Gálisová

katalánsky problém bol v posledných dňoch ako vriaci kotol, pod ktorý všetci stále len prihadzujú polená. Z ulíc Barcelony, ale aj iných miest v Katalánsku znel nekompromisný krik: „Chceme nezávislosť!“ Mnohí Španieli zase vyšli protestovať proti rozdeleniu krajiny, ktorá je pre nich vlasťou celá, aj s Katalánskom.

Lídri katalánskeho regiónu sa oháňali referendom, ktoré na deväťdesiat percent dopadlo v prospech odtrhnutia od Španielska. Ich odporcovia poukazovali na to, že účasť nebola ani polovičná. Na to im separatisticky naladení spoluobčania odsekli, že ani nemohla byť, veď Madrid prijal silové riešenia, ktoré mnohým Kataláncom jednoducho zabránili hlasovať – obuškami, gumenými projektilmi.

„V tejto situácii by určite neprospelo, keby Puigdemont vyhlasoval nezávislosť.“

Do toho sa množia správy, že na dlhodobom spore medzi Madridom a Barcelonou sa už dávnejšie priživuje Rusko. Putinova trolovská mašinéria živí konflikty, kde len môže, a prečo by to neurobila aj v tomto kúte Európskej únie, keď tým môže Únii spôsobiť nestabilitu?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite