Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezdetnosť ako nová katastrofa?

.marína Gálisová .názory

V poslednom období sa na rozličných fórach v jednom kuse narieka, že Európu vedie garnitúra bezdetných. Theresa May, Angela Merkel, Emmanuel Macron majú byť tí, ktorí nás ťahajú do záhuby. Nuž, nevylučujem, že sa to deje.

Marína Gálisová

zlým smerom môže krajinu ťahať ktorýkoľvek líder či líderka. Veľakrát sme toho boli svedkami a dejiny sú plné príkladov, ako môžu (ne)správne okolnosti spojené s (ne)správnou osobou na čele štátu vyprodukovať katastrofu.

Komunizmus, nacizmus, aby sme zostali len na európskej pôde. Ale „bezdetizmus“ lídrov ako príčina kontinentálnej kataklizmy? Nedajte sa vysmiať. Analýza, ktorá namiesto toho, aby Angele Merkelovej vyčítala konkrétne politické kroky, vytiahne do popredia ako príčinu všetkého zla jej bezdetnosť, je tak na úrovni konšpiračných webov či polovtipných pivných rečí. A to isté pri Therese Mayovej. Nehovoriac už o Macronovi, ktorého hlavný problém ozaj nie je ani v bezdetnosti, ani v staršej manželke, ale v tom, že je zúfalo neskúsený. A vôbec, Európa má mnoho problémov, starnutie a úbytok populácie je jedným z nich. Lenže to nevyriešime nadávaním na bezdetné hlavy štátov.

„V takej atmosfére, kde materstvo – a rodičovstvo – je niečo na príťaž, je absurdné démonizovať bezdetné političky.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite