Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Paraziti, rakovina, vred – prečo tak radi používame silné metafory?

.anton Vydra .názory

Keď o nejakom jednotlivcovi alebo skupine poviete, že je vredom na tele spoločnosti, je jasné, že spoločnosť vnímate ako organizmus, ktorý treba vyliečiť. Vred je silný výraz, ale dvojsečný.

Anton Vydra

také slová u nás zaznievali často v minulosti a opakovane zaznievajú aj dnes. Z jednej strany, z druhej strany. Zatiaľ čo jedni pomenujú druhých parazitmi, rovnaké označenie sa im z druhej strany vráti ako bumerang. Tie výrazy sú dvojsečné, stínajú hlavy na oboch frontoch. Používať pojmy z patológie na opis spoločenskej nespravodlivosti máme v obľube nielen my, je to tak všade. Tie výrazy totiž dokážu rozčesnúť mediálne ticho a rezonovať – dlho a efektívne.

V dejinách to fungovalo aj naopak. Tak, že sa používali politické výrazy, aby sa nimi opísali organické stavy. Napríklad Alkmaión z Krotónu tvrdil, že zdravie je rovnováha protikladných síl (napríklad sucha a vlhkosti, tepla a chladu, horkého a sladkého). No keď sa niektorá z týchto protikladných síl vzbúri a nastolí „samovládu“, telo ochorie.

To isté robíme, keď nahnevaní prechádzame zo slovníka biológie a medicíny do oblasti politiky a spoločnosti. Lekárov a diagnostikov spoločenských chorôb a samozvaných vyrezávačov nádorov je dnes viac než dosť. No tento slovník používame aj vtedy, keď nejde o emocionálne vyhrotené situácie. Zvykli sme si naň a možno sme si zvykli až priveľmi.

Tam, kde jedni vidia reformu ako liek na riešenie problémov, tí druhí uvidia jed, ktorý ešte viac ublíži.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite