Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odstúpenie od parížskej dohody nie je katastrofa

.marína Gálisová .názory

Donald Trump ohlásil, že USA odstupujú od Parížskej dohody o zmene klímy. Podľa reakcií, ktoré sa spustili, sa zrejme práve odohráva prvé dejstvo apokalypsy. Nerada ruším spoločný žalospev, ale je to trochu inak.

Marína Gálisová

odstúpenie od Parížskej dohody o zmene klímy nie je katastrofa. Z toho jednoduchého dôvodu, že sama dohoda o zmene klímy je dosť podivná. Taká podivná, že je prakticky úplne jedno, či sú Spojené štáty jej signatárom, alebo nie.

„Parížska dohoda krajiny na nič konkrétne nezaväzuje, no predpokladá, že jednotlivé štáty predložia návrhy konkrétnych opatrení na znižovanie koncentrácie skleníkových plynov,“ povedal pre .týždeň Radovan Kazda, vydavateľ/šéfredaktor denníka Energie-portal.sk a analytik KI MRŠ pre environmentálnu politiku. „Politikom sa tak podarilo upokojiť verejnosť, ktorá tlačila na to, aby bojovali proti produkcii skleníkových plynov, zároveň im to umožnilo ďalej budovať reguláciami nový vnútený trh s „čistou“ energiou. Takmer všetky vyspelejšie krajiny majú tieto opatrenia zavedené už veľa rokov, vrátane Slovenska.“

Ale prečo teda toľký krik, že sa strhla ekologická katastrofa?

„Časť znepokojenia, ktorú Trumpovo rozhodnutie vyvolalo, vychádza z kruhov zelených ,dobyvateľov renty´ v USA. Ide o firmy, ktoré podnikajú v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Obávať sa však môžu aj ostatní signatári dohovoru, keďže USA už v súčasnosti požívajú veľkú konkurenčnú výhodu v lacnej cene energií a tá by mohla ešte viac klesnúť,“ hovorí Radovan Kazda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite