Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Angela Merkel konečne uznala, že Európa zodpovedá za seba

.marína Gálisová .názory

Po návšteve Donalda Trumpa nastalo medzi európskymi lídrami vytriezvenie. Či chcú, či nie, musia sa zbaviť dvoch ilúzií: že Trump sa po zvolení nejako zásadne zmení a že Európa sa môže ďalej opierať o Ameriku.

Marína Gálisová

ale možno to nie je až také zlé. Zbavovať sa ilúzií síce bolí, ale bez nich vidieť veci jasnejšie, a to je vždy oslobodzujúce. A Európa mala klapky na očiach už pridlho.

K tej prvej ilúzii – dávnejšie bolo jasné, že Donald Trump sa zásadne nezmenil. Samozrejme, v istých momentoch sa názorovo posúva, dokonca racionálnym a hodnotovo správnym smerom – čo ukázal pri reakcii na chemický útok v Sýrii. Ale zostáva Trumpom: politikom s neohrabanými spôsobmi, ktorý je schopný povedať hocičo a jeho tweetovania sa poradcovia boja viac než nukleárneho kufríka.

A tá druhá ilúzia? Spojenci z NATO sa do poslednej chvíle nádejali, že Donald Trump k nim bude pristupovať miernejšie. Pripomínali si, že on už predsa nepovažuje NATO za zastarané. A dúfali, že ak význam Aliancie v očiach Donalda Trumpa stúpol, jeho odhodlanie požadovať od spojencov, aby dodržiavali finančné záväzky voči nej, klesne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite