Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obama je porazený prezident

.michal Novota .názory

Keď zajtra napoludnie washingtonského času Donald Trump zloží prísahu, na západnej terase Kapitolu ho bude pasívne sledovať Barack Obama – dvojnásobný, no porazený prezident.

Michal Novota

obama skončí porazený najmä preto, že od čias generála Andrewa Jacksona nikto nevstúpil do Bieleho domu s väčšími nádejami a nikto neodchádzal s takým sklamaním. Zdalo by sa, že v kontraste so silno ideologickým Trumpom, ktorého označujú za jastraba, je Obama útla holubica. Ale nie je, Obama bol rovnako zapálený ideológ, len s dobre vytunovaným frikulínskym imidžom, ktorý chcú od neho odkukať nielen všetci africkí plagiátori, ale aj celkom príčetní kandidáti v našich končinách.

Donald Trump je pre Obamu stelesnením všetkého, s čím celý svoj prezidentský mandát bojoval. A nový prezident po parádach a báloch nebude otáľať, aby s Obamovým politickým dedičstvom náležito zatočil. Pomôže mu k tomu silno konzervatívny a biznisovo orientovaný kabinet a republikánska väčšina v Kongrese. Krívajúcemu systému zdravotného zabezpečenia Obamacare bude zajtra zvoniť hrana. Buď bude rýchlo zrušený, alebo ho nahradí nejaký Trumpov hybrid.

„Guantanámo stále väzní, Blízky východ je ukážkou toho, ako nevycúvať z rozrobenej vojny a Rusko sa rozťahuje, že by aj Stalin mohol závidieť.“

Obama nevyužil ponúkanú možnosť byť stredovým prezidentom, ktorý pokorne príjme tú okrídlenú poučku, že najviac presadíš vtedy, keď neriešiš, komu bude pripísaná zásluha. Napríklad ako Bill Clinton. Keď americkí voliči v roku 1994 odovzdali Kongres konkurenčným republikánom, naučil sa s nimi spolupracovať a v roku 1996 spoločne presadili decentralizovanú reformu sociálneho systému, o ktorej sa neodvážil snívať ani Ronald Reagan.

Doma mohol byť Obama aspoň konzistentný s predvolebnou rétorikou, v zahraničí uhral veľký prepadák. Nobelova cena mieru šťastie neprináša. Nepopulárne Guantanámo stále väzní, Blízky a Stredný východ je ukážkou toho, ako nevycúvať z rozrobenej vojny a Rusko sa rozťahuje, že by aj Stalin mohol závidieť. Má sa kam a je mu to opakovane prehliadané. Ten omyl s podcenením Putina začal už Bush mladší, ktorý básnil o charaktere v očiach báťušku Vladimíra. Potom prišiel rok 2008, ruské tanky v Gruzínsku a bolo jasné, že Putin skúša, ako ďaleko sa dá zájsť. Bush precitol, ale neskoro. Obama poslal do Moskvy tlačidlo „reštart” a niekto mu ho v azbuke napísal zle, takže Putin hneď vedel, že s týmto zelenáčom žiadna kríza nehrozí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite