Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Každý štvrtý za diktatúru

.anton Vydra .názory

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý zrealizovala agentúra Focus na žiadosť inštitútu INEKO, si každý štvrtý Slovák praje zrušenie parlamentného systému a nastolenie diktatúry.

Anton Vydra

štvrtina obyvateľov Slovenska by podľa tohto prieskumu privítala nejakú formu diktatúry. Dôvodom je nespokojnosť s kvalitou demokracie, ktorú 40 percent obyvateľov pokladá „za zlú až mizernú“, uvádza INEKO v tlačovej správe. Taká nálada u nás zavládla.

Zaujímavé sú však zistenia, aký typ ľudí vidí nástup diktatúry ako alternatívu k parlamentnej demokracii: ľudia z Prešovského a Banskobystrického kraja s prevažne základným vzdelaním, často voliči strany Sme rodina Borisa Kollára alebo nevoliči, nezamestnaní alebo rodičia, ktorí sú dlhodobo na materskej dovolenke, s priemernou výškou mesačného príjmu v rozmedzí od 500 do 700 eur.

Túžba po vláde silnej ruky nie je u nás možno až takým prekvapením. Dovolávanie sa suveréna, ktorého nakŕmime ako Hobbsovho leviatana vlastnými slobodami len preto, aby ochránil naše ohrozené a zneistené životy, je tu, zdá sa, opäť. Možno by bolo zaujímavé pýtať sa tých ľudí, kto dnes pre nich predstavuje vzor takého diktátora, alebo jeho jediné možné vtelenie. Ak by najčastejšia odpoveď smerovala k Moskve, tiež by to nebolo až takým prekvapením. Na Slovensku by sa našiel nanajvýš tak pobočník takého suveréna.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite