Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak povinné čítanie, tak toto

.martin Mojžiš .časopis .literatúra

Ak chce niekto porozumieť dnešnému Rusku, potom knihou číslo jeden je Opričnikov deň od Vladimíra Sorokina. Knihou číslo dva, presnejšie povedané druhou knihou číslo jeden, sa zrejme stanú Všetci mocní Kremľa od Michaila Zygara.

Ak povinné čítanie, tak toto Michail Zygar: Všetci mocní Kremľa. Preložila Silvia Šalátová. Krásno nad Kysucou: Absynt 2016.

sorokinova kniha je fikcia, ktorá je však v mnohom presnejšia než podrobná literatúra faktu. Zygarova kniha je poctivá novinárčina, ktorej základom sú osobné rozhovory s väčšinou rozhodujúcich mužov ruskej verchušky 21. storočia. Číta sa ako detektívka a podáva úžasne plastický obraz toho, čomu Zygar hovorí „kolektívny Putin“. Pre tých, ktorí ruskú politiku podrobne sledujú, bude táto kniha vynikajúcim zhrnutím vývoja od nástupu Putina k moci až do dnešných dní. Zhrnutím s mnohými novými faktami a hlbokými vhľadmi. Pre tých, ktorí ruskú politiku vnímajú skôr okrajovo, bude oči otvárajúcim čítaním, ktoré im umožní lepšie porozumieť nielen Rusku, ale aj celému svetu. Ak poznáte mená ako Putin, Medvedev, Chodorkovskij či Abramovič, ale mená ako Vološin, Surkov, Sečin, Volodin či Patrušev vám zas až tak veľa nehovoria, tak sa dozviete všeličo nové. Skúsme len tak na ilustráciu aspoň jedného z nich.

vladislav Surkov

Vladislava Surkova vraj mnohí považujú za génia, respektíve za génia zločinu. Základný obrázok si môžeme urobiť z krátkeho rozhovoru, ktorý prebehol na kremeľskej chodbe v roku 2003 bezprostredne po zatknutí Chodorkovského. Keď sa poradca prezidenta pre ekonomiku Andrej Illarionov sa stretol so zástupcom šéfa prezidentskej kancelárie Vladislavom Surkovom, celý šokovaný sa ho spýtal: „Slavo! A čo teraz? Čo budeš teraz robiť?“ Otázka mala veľmi dobrý zmysel, pretože Surkov, ktorý vraj začínal ako ochrankár, pracoval v 90. rokoch priamo pre Chodorkovského ako PR manažér. Na rozdiel od Illarionova bol však Surkov úplne pokojný a s úsmevom mu odpovedal: „Vieš, Andriuša, ľudská prispôsobivosť nemá hraníc.“ Krátko na to sa stal hlavným ideológom Kremľa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite