Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruka podaná Ukrajine a Gruzínsku

.marína Gálisová .názory

Postsovietske republiky, ktoré sa už dávno dožadovali bezvízového styku s Európskou úniou, dosiahli svoje. Je to dôležitý civilizačný signál – a určite vzbudí Putinov hnev.

Marína Gálisová

ukrajina a Gruzínsko sa dávno usilujú vymaniť spod ruského vplyvu a bezvízový styk s krajinami Európskej únie má pre ne veľký význam. Symbolický aj praktický. Ten, na ktorom sa dohodli predstavitelia EÚ, sa bude dohromady týkať okolo 50 miliónov osôb. Posledné, na čom dohoda ešte viazla, bol mechanizmus, ktorým by sa bezvízový styk dal pozastaviť, keby sa „niečo pokazilo“. Teda keby sa ukázalo, že bezvízový režim prináša v praxi viac problémov než pozitív.

Napokon bol prijatý kompromis. Pozastaviť bezvízový styk bude možné, ak sa na území EÚ bude dlhodobo nelegitímne zdržiavať veľa osôb z nečlenských štátov Únie (teda aj z Ukrajiny či Gruzínska), ak nastane vzostup počtu žiadostí o azyl, ak štáty nebudú spolupracovať pri navrátení migrantov, alebo ak budú občania spomínaných nečlenských štátov označení za bezpečnostné riziko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite