Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ranný mráz z Bieleho domu

.michal Novota .názory

Voliči rozhodli. Donald Trump sa stane 45. prezidentom Spojených štátov amerických. Pre nás, uväznených v strednej Európe má toto studené ráno ešte jednu studenú sprchu.

Michal Novota

vedeli sme, že súboj s Hillary Clinton bude tesný (i keď mnohí prorokovali, že takého súpera Clinton dá ľavou zadnou). Teraz budeme naivne veriť, že systém bŕzd a protiváh, ktoré proti prezidentskej moci postavili otcovia zakladatelia, dostane počas najbližších štyroch rokov poriadnu rozcvičku. Aj preto, že doteraz fungoval dobre, netreba hneď vyvolávať paniku.

Dá sa vážne obávať, že Donald Trump si vystavia kabinet na svoj obraz. Snáď nájde niekoľko súcich republikánov, ktorý ho budú držať na uzde, ale vieme, že on sa nerád obmedzuje. Na rade bude Kongres a Najvyšší súd. Ak mu pôjde karta, tú druhú inštitúciu ovplyvní výberom sudcov na niekoľko generácií. V tej prvej má republikánsku väčšinu. Vychádzajúca hviezda republikánov Paul Ryan bol v noci znovuzvolený a zrejme znovu zasadne do čela Snemovne. V Senáte republikáni uhrali tesnú väčšinu, no koalícia konzervatívnych síl je vo vnútri v občianskej vojne – rozhádaná a rozpoltená. Doteraz nespokojenci s Trumpovým únosom značky sekali dobrotu, odteraz nemusia. Nádejou je schopne pôsobiaci viceprezident Mike Pence.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite