Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nejasná správa o konci KDH

.michal Novota .názory

Kresťanskodemokratické hnutie zažilo vo volebnú noc svoj veľký pád. Mnohých prekvapil. Mňa nie. Jeho zárodky bolo badať pod povrchom už roky.

Michal Novota

Víťazstvo má veľa generálov. Radi si užívajú teplo televíznych reflektorov a trhajú sa o každú vetičku v médiách. Prehra, to je sirota, ktorú nikto nechce. Najlepšie na ňu zabudnúť ako na hustý flám po opici. Táto generálska metafora nie je účelová. Navyše nie od niekoho, kto bol v projekte KDH istý čas veliacim dôstojníkom a dlho si kúsal do prstov a do jazyka, kým napísal tieto riadky.

„Keď padá gigant, mala by sa triasť zem a valiť kúdoly prachu. Zatiaľ sa nič nedeje.“

Volebné kampane sú vedené ako vojenské kampane. Samotné slovo kampaň vzniklo so stálymi armádami v 17. storočí na európskom kontinente. Na bojovom poli ako aj vo voľbách platí, že dôležitý je jasný cieľ, dobre zvolená stratégia ako ho dosiahnuť a poctivo odrobená taktika. V prípade KDH boli všetky tri kategórie už niekoľko rokov obsadené jedným imperatívom: nejako to prežiť. Neznesiteľná ľahkosť ôsmich percent bola návyková.

Eugen Korda
15. marec 2016, Bratislava: Jedna z najstarších strán ponovembrovej éry skončila pred bránami parlamentu. Ján Figeľ sa vzdal funkcie predsedu.

Keď padá gigant, mala by sa triasť zem a valiť kúdoly prachu. Zatiaľ sa nič nedeje. Dovoľte mi jednu orbitálnu metaforu. V roku 1973 vypustili Američania na obežnú dráhu vesmírnu stanicu Skylab. Bolo to obrovské laboratórium, kde sa úspešne prestriedali tri posádky astronautov. Tá prvá zažila svoje hviezdne chvíle, keď pokazenú stanicu za milióny dolárov zachránila pre ďalšie fungovanie. S ňou aj česť vesmírneho programu. V druhej polovici sedemdesiatych rokov Američania začali vyvíjať raketoplán Space Shuttle a na Skylab sa zabudlo. Ak niečo umiestnite na obežnú dráhu, nebude to oblietať planétu večne. Molekuly atmosféry, i keď v malej koncentrácií, dosiahnu až sem. Každé teleso na ne naráža a postupne spomaľuje a klesá do pasce gravitácie. Deje sa tak pomaly, ale na konci je ohnivá cesta atmosférou. V roku 1979 tak skončil aj Skylab.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite