Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Parndorf, najdesivejšia správa

.andrej Bán .názory

Videl som mnohé vojny, masové hroby, zemetrasenia, cunami. Cítil som sladkastý mŕtvolný zápach spálených a rozkladajúcich sa tiel. No nič nebolo desivejšie ako toto.

Andrej Bán

Prízrak tragédií utopených utečencov zo Stredomoria doplával až sem do vnútrozemia, do jedného z najbohatších regiónov Európy. Sem, kam chodia Slováci do Rakúska cez víkend lacno nakupovať. Spleť ciest a diaľníc, nákupných centier, veterných elektrární. Práve tu, na hranici troch štátov boli s najväčšou pravdepodobnosťou beštiálnym prevádzačom ponechaní napospas smrti chudáci v dodávke s nápismi HYZA a s maďarskou ŠPZ. Umreli za hrozných okolností na okraji rušnej cesty. Asi kričali a búchali, no nikto ich nepočul. Medzi nimi boli deti.

Ešte včera večer ma pri srdci zahriali vyjadrenia starostu rakúskeho Bergu, že kontajnerovými domami samozrejme pomôžu šesťdesiatim Sýrčanom – tak ako kedysi pomáhali utekajúcim Slovákom. V tom ho podporuje väčšina spoluobčanov. Aký rozdiel oproti Gabčíkovu a Ladcom! Ešte včera ma potešili rozhodné slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá za pokrikovania náckov v Heidenau, kde vypálili ubytovňu pre migrantov, odsúdila xenofóbiu a zdôraznila ultimatívnu nevyhnutnosť dôstojného zaobchádzania s utečencami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite