Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojnový denník z Ukrajiny

.andrej Bán .názory

Po týždni máme s kolegom Ľubošom Grochom za sebou tri a pol tisíc kilometrov autom z Bratislavy do oblasti bojov v Donbase na východnej Ukrajine.

Andrej Bán

Popasnaja, Avdejevka, Kramatorsk, Mariupoľ, Širokine. Všade tam a na mnohých iných miestach sme videli veci, na ktoré nikdy nezabudneme. Vraciame sa. Tento blog už píšem z bezpečia, z nonšalantnej Odesy, pripomínajúcej parížske bulváre. Dva svety, jedna krajina. Spomeniem teraz troch ľudí z Donbasu.

Náš obetavý vodič Sergej z Kramatorska. Neoceniteľný sprievodca, dostal nás takmer všade, aj na prvé línie a vážil si, že sa nebojíme s ním jazdiť napriek tomu, že má teraz k dispozícii iba ľavú ruku. Ňou šoféruje auto, radí rýchlosti aj telefonuje. Vtedy šoféruje kolenom. Jeho nezničiteľný žigulík „pätnástka“ má na jednom boku priestrely po mínometnej paľbe v okolí Debaľceva, kde vlani vozil zahraničných novinárov. Sergej vtedy vyskočil z auta, ľahol si na asfalt a dúfal, že prežije. Zasiahlo ho do pravej ruky, vyhĺbilo mu v nej jamky veľkosti pingpongovej loptičky a roztrieštilo mu kosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite