Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Niekedy sa stáva, že aj Kanada prehráva

.juraj Kušnierik .názory

Inscenácia Prorok Štúr a jeho tiene je doteraz jediným omylom mimoriadne kvalitnej slovenskej sezóny v SND.

Juraj Kušnierik

Demystifikovať život a odkaz Ľudovíta Štúra a jeho najbližšej družiny možno určite mnohými spôsobmi. Dramatik Karol Horák sa rozhodol poukázať na mesianistický idealizmus hraničiaci s halucinačným velikáštstvom na jednej strane a celkový (spoločenský, sociálny, vzťahový, osobnostný aj fyzický) úpadok prichádzajúci po neúspechu národnobuditeľskej misie na strane druhej. Hrdinovia, čo chceli viesť národ a zmeniť svet, končia v zabudnutí a depresiách.

Jeho divadelná hra inscenovaná Romanom Polákom v SND však bola nepresvedčivá. Dôvodov bolo viac: slabý, príliš didaktický text, divadlo postavené na ťažkopádnych deklamáciách, striedaných prehnane dramatickými epizódami (scéna mala zejme naznačiť akúsi školskú akadémiu, ale rozdiel medzi zámernou štylizáciou a nepodarenou autentickosťou bol ťažko badateľný) a katastrofálne obsadenie jednej z kľúčových postáv inscenácie. Ani tradične dobrý (nie však vynikajúci) výkon hercov a výborná hudba Vladislava Šarišského rozpačitý dojem nezmenila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite