Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ej Soza, Soza, Sozička

.elena Akácsová .názory

Slovenskí folkloristi majú problém. Už dávnejšie sa pretriasal cez média, keď obec Pohorelá dostala od SOZA faktúru za dve bezplatné predstavenia miestneho detského folklórneho súboru. Zväz vtedy konal v súlade s Autorským zákonom ale teraz sa ten zákon mal zmeniť.

Elena Akácsová

Lenže práve vďaka intervencii SOZA by malo zostať všetko po starom. Preto fokloristi, muzikanti, etnomuzikológovia a organizátori folklórnych podujatí spísali petíciu, ktorú sa snažia situáciu zvrátiť. V princípe je spor o slovíčko – chránené – ktoré by v predmetnom ustanovení návrhu nového zákona bolo vypustené, takže usporiadateľ by musel ohlasovať aj verejné kultúrne podujatia, na ktorých by boli hrané iba nechránené hudobné diela a musel by OKS predkladať aj zoznam diel, ktoré nie sú chránené. Pre organizátorov podujatí to predstavuje administratívnu záťaž. Predstavte si len jeden folklórny festival, na ktorom sa tri dni dvanásť hodín v kuse na niekoľkých pódiách hrá množstvo ľudových pesničiek – jedna pracovná sila aby bola vyčlenená len na to.

Za celým týmto sporom sa však skrýva oveľa hlbší problém – a to je rozlišovanie toho, čo je vlastne ľudové a teda bez známeho autora a teda autorským zákonom nechránené, a čo už je autorské dielo a teda to chránené.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite