Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

25 slov o Artfore

.juraj Kušnierik .názory

19. februára 1990 vzniklo Artforum. Dnes má 25 rokov.

Juraj Kušnierik

Týchto 25 slov či slovných spojení mi v súvislosti s Artforom napadlo v deň jeho 25. narodenín. Tretia osoba sa často mení na prvú. Nie je to editorskou nedbanlivosťou, ale preto, lebo to tak bolo a stále je.

1. Michalovci
Janka a Mišo. Potom postupne Veronika, Tereza, Mária Ema a Alžbeta. V istom zmysle platí: Michalovci sú Artforum. Ich byt v petržalskom paneláku, kde sme sa mnohí cítili doma. Tam sa to narodilo.

2. Jazzová sekcia
JAZZ Bulletin, edícia Jazzpetit. To boli naše okná do sveta, tam sme spoznávali nezávislú hudobnú scénu, súčasné umenie. Neskôr Unijazz a pražské Artforum. Karel Srp, Borek Holeček, Čestmír Huňát, Tomáš Křivánek, Vladimír Kouřil, Joska Skalník. Sme im za veľmi veľa vďační.

3. Samizdaty
Získavali sme ich od Ivana Hoffmanna, Jirku Mergla a Michala Surmu. Ešte pred rokom 89. Boli medzi nami študentky knihovedy a vytvorili rotačný pôžičkový systém.

4. Všetko
Chceli sme robiť všetko. Koncerty, divadlá, výstavy, vydávať a predávať knihy. Byť spolu a byť slobodní. To všetko už nerobíme, no jedno aj druhé stále sme. 19. februára 1990 sme usporiadali Koncert pre Artforum v Dome lodníkov. Predaj kníh mal byť len ornamentom. Neskôr sa stal kľúčovou činnosťou.

5. Maruščák
Pavian Records, Dr. Horák. Paľo Maruščák od začiatku patril do priateľského okruhu Artfora. Roky s Artforom zdieľal priestory. Teraz už nie, ale priateľstvo zostalo.

6. Juráček
Martin Juráček spolu so svojou vtedajšou manželkou Sašou nám najprv dohodili koncert Kryla a potom založili legendárny klub Rockfabrik na Kominárskej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite