Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putinovi euroskeptici, Putinovi libertariáni

.marína Gálisová .názory

Konsenzus vzťahov, ktorý na medzinárodnej scéne zavládol po páde Berlínskeho múru, v roku 2014 prakticky prestal existovať. Pravda, on sa rozpadával už predtým. Len teraz padli masky i zábrany a už sa niet na čo vyhovárať. A tak sme mali možnosť vidieť niekoľko bizarných politických obratov.

Marína Gálisová

Jednoznačne sa vyčíril, osvetlil vzťah Západu a Ruska. Konečne vidieť, čo je čo a kto je kto. To, že Putinovo Rusko je nebezpečný štát, ktorý sa navonok správa civilizovane len vtedy, keď mu je to výhodné, a smerom dovnútra sa s nijakou hrou na slušnosť nezdržiava, sa dalo vypozorovať už dávno. Západ si zakrýval oči, lebo kým Putin tvrdú ruku uplatňoval len doma, málokoho to pálilo. Lenže v roku 2014 sa jeho pravá podstata ukázala tak brutálne, že všetci, ktorí považovali Putina za slušného a civilizovaného partnera, už majú dnes len dve možnosti: prvá, spytovať si svedomie, pre aké vlastné záujmy, biznisové, mocenské alebo pštrosie, ho podcenili. A druhá, vyhlasovať, že s Putinom je všetko v najlepšom poriadku, v neporiadku je len Západ, a Putin nemá inú možnosť, len sa správať tak, ako sa správa, pretože ho Západ „provokuje“. (To prvé príliš zaváňa pokáním, pokánie sa chce robiť málokomu, a azda aj preto má Putin toľko obhajcov, že by ich všetkých nezaplatil, ani keby chcel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite