Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za Lenkou Zogatovou

.juraj Kušnierik .názory

Zomrela Lenka Zogatová, jedna z najdôležitejších postáv československej nezávislej hudobnej scény, riadtieľka Českého centra v Bratislave a priateľka mnohých z nás.

Juraj Kušnierik

Lenka bola už v osemdesiatych rokoch legenda. Bola to ona, kto v roku 1985 zorganizoval v Brne (v krčme Kníničky) koncert Nico. Bola to ona, kto ako undergroundová víla chodila do Bratislavy s kapelami E, Dunaj, Ještě jsme sa nedohodli, či Z kopce a potom ich pod pódiom energickým tancovaním povzbudzovala.

Veselé, hoci zdanlivo vážnym dojmom pôsobiace dievča pôvodom z Těšínska, no osudovo zviazané s Brnom. Všetci (sme) ju poznali, všetci (sme) ju mali radi. Vedela veci zorganizovať, mala vycibrený vkus, bola bláznivá, mala rada pivo (neskôr ešte radšej víno), ťažko si ju predstaviť ináč než zahalenú cigaretovým dymom.

Ktovie, ako by sa rozvíjala brnenská hudobná a divadelná scéna bez nej.

Po rozdelení Československa vzniklo v Bratislave České centrum a Lenka sa celkom logicky stala jeho programovou riaditeľkou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite