Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

1989: Made in China

.juraj Kušnierik .názory

Dnes, 4. júna 2014 uplynulo presne 25 rokov od masakry na pekingskom Námestí nebeského pokoja. Ako sme vtedy Číňanom držali palce! A ako sme im závideli!

Juraj Kušnierik

Jún 1989.

Mali sme už za sebou Sviečkovú (manifestáciu) v marci 1988 aj Palachiádu (demonštrácie v Prahe pri príležitosti 20. výročia smrti Jana Palacha) v januári 1989, čítali sme samizdatové Lidovky, Fragment K, Sport (áno, aj také samizdatové noviny existovali), Vokno a Revolver Revue. Rozlúčili sme sa s Dominikom Tatarkom. V Budapešti sme si od Poliakov kupovali československé exilové časopisy.

Dnes sa nám zdá, že všetko smerovalo k pádu komunizmu a že to už bola vlastne iba otázka času, ale nebolo to celkom tak. Boli sme pripravení na to, že celý život prežijeme v komunizme a snažili sme sa vytvoriť si okolo seba spriaznený kmeň (v duchu skvelej knihy Vladimíra 518) a spolu s ním ubrániť malý, ale dôležitý ostrovček slobody. Nikto prednovembrovú atmosféru roku 1989 nevyjadril lepšie než Petr Skoumal v piesňach

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite