Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

​O čo pôjde v eurovoľbách?

.jozef Majchrák .názory

Prezidentské voľby skončili, ale o krátky čas nás čakajú eurovoľby. Mnohým sa možno zdá, že v nich o nič dôležité nepôjde. Tentokrát to však nie je celkom tak.

Jozef Majchrák

Voľby do Európskeho parlamentu nebudú mať vysokú účasť a na základe ich výsledkov sa teda nebudú dať formulovať zaručené a ďalekosiahle závery. Napriek tomu ide o celoštátne voľby, ktoré môžu niektoré trendy v slovenskej politike poodhaliť presnejšie, ako prieskumy verejnej mienky.

V prvom rade bude zaujímavé sledovať výsledok Smeru, ktorému prieskumy verejnej mienky prisudzujú stále vysoké preferencie nad úrovňou štyridsiatich percent. Práve v eurovoľbách sa môže ukázať, či táto výskumnými agentúrami meraná obrovská hegemónia Smeru je stále realitou. Pre stranu budú eurovoľby testom, ako si na tom stojí pod dvoch rokoch vládnutia. Ukáže sa, či za prehrou Roberta Fica v prezidentskom súboji bolo najmä jeho zlé rozhodnutie o prechode z úradu vlády na Hrad, ktoré voličom nedokázal vysvetliť, či nechuť voličov pustiť Smer do všetkých kľúčových pozícii v štáte, alebo vládna strana začína masívnejšie strácať voličov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite