Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinský „Havel“ zblízka

.lukáš Krivošík .názory

Som v Dubline, na volebnom kongrese Európskej ľudovej strany. Práve predniesli pred delegátmi konzervatívnych a kresťanskodemokratických strán z celého kontinentu pohnuté prejavy dvaja čestní hostia: Vitalij Kličko a Júlia Tymošenková. Bezprostredné dojmy?

Lukáš Krivošík

Je to skúsenosť,v ktorej sa zrkadlí všetka rozporuplnosť politiky. Ukrajinská delegácia sedí v čestnom prednom rade hľadiska obrovskej kongresovej sály. Atmosféra je veľmi neformálna. Dá sa tu voľne pohybovať medzi delegátmi bez toho, aby vás niekto legitimoval. Len časť načúva striedajúcim sa rečníkom. Ostatní sa voľne rozprávajú medzi sebou, odchádzajú zo sály a zase prichádzajú ako sa komu páči. Pri Júlii Tymošenkovej je dlhý rad. Ľudia z EPP a politici členských strán si jeden za druhým k ukrajinskej političke prisadnú, prehodia pár vrúcnych slov, stisnú pravicu, zapózujú fotografom a urobia miesto ďalšiemu v poradí.

Nepočujem v tom hluku, o čom sa Tymošenková so svojimi západoeurópskymi obdivovateľmi presne rozpráva, no reč tiel je jasná. Na jednej strane vidieť obdiv a pohnutie. Proste, akoby ste stretli Mandelu po prepustení z väzenia. Naproti tomu, Tymošenková reaguje na prejavy priazne s hlbokým dojatím a každému dáva pocítiť ako si váži podporu i účasť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite